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Regulations and other acts

Gouvernement du Québec

0.C. 356-2008, 16 April 2008

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Land surveyors
— Code of ethics
— Amendments

Regulation to amend the Code of ethics of land
surveyors

WHEREAS, under section 87 of the Professional Code
(R.S.Q., c. C-26), the Bureau of the Ordre des arpenteurs-
géometres du Québec must make, by regulation, a code
of ethics governing the general and special duties of the
professional towards the public, the clients and the pro-
fession;

WHEREAS the Ordre des arpenteurs-géometres du
Québec made a Code of ethics of land surveyors (R.R.Q.,
1981, c. A-23,r.4);

WHEREAS, under the aforementioned section, the
Bureau of the Ordre des arpenteurs-géometres du Québec
made the Regulation to amend the Code of ethics of land
surveyors;

WHEREAS, under section 95.3 of the Professional Code,
a draft of the Regulation was sent to every member of
the Order at least 30 days before being made by the
Bureau of the Ordre des arpenteurs-géomeétres du Québec;

WHEREAS, pursuant to section 95 of the Professional
Code and subject to sections 95.1 and 95.2 of the Code,
every regulation made by the Bureau of a professional
order under the Code or an Act constituting a profes-
sional order must be transmitted to the Office des pro-
fessions du Québec for examination and be submitted,
with the recommendation of the Office, to the Govern-
ment which may approve it with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation was published in Part 2 of the Gazette
officielle du Québec of 16 May 2007 with a notice that it
could be submitted to the Government for approval on
the expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS the Office has examined the Regulation
and made its recommendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions:

THAT the Regulation to amend the Code of ethics of
land surveyors, the text of which is attached to this
Order in Council, be approved.

GERARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

Regulation to amend the Code of ethics
of land surveyors’

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 87)

1. The Code of ethics of land surveyors is amended
by inserting the following after section 1.02:

“1.03. Every land surveyor who carries on profes-
sional activities within a partnership or joint-stock com-
pany within the meaning of the Civil Code of Québec or
referred to in Chapter VI.3 of the Professional Code
(R.S.Q., c. C-26) and is a partner, shareholder, director
or officer of a partnership or joint-stock company must
take reasonable measures to ensure that the partnership
or joint-stock company complies with the Land Survey-
ors Act (R.S.Q., c. A-23), the Professional Code and the
regulations thereunder.

Practising the profession within a partnership or joint-
stock company does not in any manner modify or reduce
a land surveyor’s duties and obligations under the Land
Surveyors Act, the Professional Code and the regula-
tions thereunder.”.

" The Code of ethics of land surveyors (R.R.Q., 1981, c. A-23, r.4)
was last amended by the regulation approved by Order in Council
830-2003 dated 20 August 2003 (2003, G.O. 2, 2707). For previ-
ous amendments, refer to the Tableau des modifications et Index
sommaire, Québec Official Publisher, 2007, updated to 1 September
2007.
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2. Section 3.01.02 is amended by adding the follow-
ing second paragraph:

“A land surveyor who foresees that essential aspects
of all or a part of the services for which the land surveyor
is being retained may be provided by another person
must so inform the client.”.

3. Section 3.02.02 is amended by replacing the first
sentence by the following:

“3.02.02. A land surveyor must avoid any misrepre-
sentation with respect to the land surveyor’s level of
competence or the efficiency of services, those generally
provided by the members of the profession or, where
applicable, those generally provided by the persons who
carry on their professional activities within the same
partnership or joint-stock company as the land surveyor.”

4. Section 3.02.07 is replaced by the following:

“3.02.07. A land surveyor must handle with care any
property entrusted to him. The land surveyor may not
lend it or use it for purposes other than those for which it
was entrusted to him and must return it to its rightful
possessor once the professional services have been per-
formed.

A land surveyor who carries on professional activities
within a partnership or joint-stock company must take
reasonable measures to ensure that the partnership or
joint-stock company complies with the requirements of
the first paragraph when the property is entrusted to the
partnership or joint-stock company in the performance
of the professional services.”.

$. Section 3.04.01 is amended by adding the follow-
ing at the end:

“or, where applicable, the liability of the partnership
or joint-stock company within which he carries on pro-
fessional activities or that of another person who also
carries on activities within the partnership or joint-stock
company.”.

6. Section 3.05.01 is amended by adding the follow-
ing three paragraphs:

“A land surveyor may not be party to an agreement
under which the nature and extent of professional
expenses may influence the quality of his professional
activities.

In the same manner, a land surveyor may not be party
to an agreement with another professional under which
the nature and extent of the latter’s professional ex-
penses may influence the quality of the land surveyor’s
professional activities.

Every agreement entered into by a land surveyor or a
partnership or joint-stock company in which the land
surveyor is a partner or a shareholder in the practice of
his profession must be entirely in writing and include a
statement by the parties that the obligations under it
comply with the provisions of this Code, and include a
clause authorizing the communication of the agreement
to the Order on request.”.

'd. The following is inserted after section 3.05.02:

“3.05.02.01. A land surveyor must subordinate his
personal interests, those of the partnership or joint-stock
company within which he carries on professional activi-
ties or has an interest and those of any person carrying
on activities within the partnership or joint-stock com-
pany or not, to the interests of the client.”.

8. Sections 3.05.03 and 3.05.04 are replaced by the
following:

“3.05.03. A land surveyor may share his fees only
with a person with whom he is authorized to practise
under the Regulation respecting the practice of the land
surveying profession within a partnership or joint-stock
company, approved by Order in Council 627-2007 dated
7 August 2007, or within a partnership within which the
land surveyor is authorized to practise under that Regu-
lation.

3.05.04. A land surveyor may share his fees with a
person referred to in section 3.05.03 only to the extent
that such sharing corresponds to an apportionment of
services and liability.”.

9. Section 3.05.05 is amended by adding “other than
customary tokens of appreciation and gifts of small value”
at the end.

10. Sections3.06.03,3.06.04 and 3.06.05 are replaced
by the following:

“3.06.03. A land surveyor may not use confidential
information obtained in the practice of his profession for
his benefit, for the benefit of the partnership or joint-
stock company within which he carries on professional
activities or for the benefit of a person other than the
client.

3.06.04. A land surveyor may not agree to provide
professional services if doing so entails or may entail the
disclosure or use of information or confidential docu-
ments obtained from a client without the client’s written
consent, unless ordered by law.
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3.06.05. A land surveyor must take reasonable mea-
sures to ensure that any employee or person who works
with the land surveyor or carries on activities within the
partnership or joint-stock company within which the
land surveyor carries on professional activities preserves
the secrecy of confidential information received in the
practice of the land surveyor’s profession.”.

11. The following is inserted after section 3.08.04:

“3.08.04.01. A land surveyor who carries on profes-
sional activities within a partnership or joint-stock com-
pany must ensure that the fees and expenses for profes-
sional services provided by land surveyors are always
indicated separately on any invoice or statement of fees
sent by the partnership or joint-stock company to a
client, except if a lump sum payment was agreed upon in
writing with the client. However, in the latter case, the
statement or invoice must detail the professional ser-
vices provided by the land surveyor.”.

12. The following is inserted after section 3.08.05:

“3.08.05.01. If a land surveyor carries on professional
activities within a joint-stock company constituted for
the purposes of such activities, the fees and expenses
related to the professional services the land surveyor
provided within and on behalf of the joint-stock com-
pany belong to it, unless otherwise agreed.”.

13. Section4.01.01 is amended

(1) by replacing “and 58” in the part preceding para-
graph a by “, 58, 59.1, 59.2 and those that may be
determined under the second paragraph of section 152”;

(2) by adding “with whom he is not authorized to
practise within a partnership or joint-stock company” at
the end of paragraph #;

(3) by adding the following paragraph at the end:

“(p) carrying on professional activities within a part-
nership or joint-stock company with other persons while
knowing that one or more of the conditions, terms or
restrictions under which he is authorized to so carry on
professional activities are not satisfied or complied with.”.

14. Section 4.02.03 is replaced by the following:

“4.02.03. A land surveyor must reply to any com-
munication from a syndic, an assistant syndic and an
inspector, investigator or member of the professional
inspection committee or a member of an accounts arbi-
tration council, and the land surveyor must do so within
the time and using the method of communication deter-
mined by them.”.

13. Section 5.01.04 is amended by adding the fol-
lowing paragraph:

“A land surveyor who carries on professional activi-
ties within a partnership or joint-stock company in which
persons other than land surveyors also practise must, in
any advertising, describe separately the professional ser-
vices of the land surveyor included in a lump sum fee.”.

16. Section 5.01.07 is replaced by the following:

“5.01.07. Aland surveyor who carries on professional
activities within a partnership or joint-stock company
must take reasonable measures to ensure that advertis-
ing by the partnership or joint-stock company or by any
other person carrying on activities within it complies, as
regards land surveyors, with the rules set out in this
Division.”.

17. The Code is amended by inserting the following
sections after section 6.02:

“6.03. When using the graphic symbol of the Order
in advertising, a land surveyor must not mislead the
public into believing that the advertising originates from
the Order.

6.04. A land surveyor who carries on professional
activities within a partnership or joint-stock company
must take reasonable measures to ensure that any use of
the graphic symbol of the Order within the partnership
or joint-stock company complies with sections 6.02
and 6.03.

6.05. A land surveyor must take reasonable measures
so that a partnership or joint-stock company within which
he carries on professional activities uses the graphic
symbol of the Order in connection with advertising or its
name only if all the services provided by the partnership
or joint-stock company are the professional services of
land surveyors.

In the case of a partnership or joint-stock company
providing professional services of land surveyors and
services of persons other than land surveyors with whom
land surveyors are authorized to carry on their profes-
sional activities, the graphic symbol of the Order may be
used in connection with the name or in the advertising of
the partnership or joint-stock company on the condition
that the graphic symbol identifying each professional
order to which those persons belong is also used.

The graphic symbol of the Order may, however,
always be used in connection with the name of a land
surveyor.”.
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I18. The title of Division VII is replaced by “NAME
OF THE PARTNERSHIP OR JOINT-STOCK COM-
PANY”.

19. Sections 7.01 and 7.02 are replaced by the fol-
lowing:

“7.01. A land surveyor may not carry on professional
activities within a partnership or joint-stock company
under a name that is misleading, deceptive or contrary to
the honour or dignity of the profession or that is a
number name.

7.02. A land surveyor who carries on professional
activities within a partnership or joint-stock company
must take reasonable measures to ensure that any docu-
ment produced by the partnership or joint-stock com-
pany in connection with the professional activities of
land surveyors is identified in the name of a land sur-
veyor.”.

20.

21. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

Section 7.03 is revoked.
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Gouvernement du Québec

0.C. 357-2008, 16 April 2008

Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Physiotherapist and physical rehabilitation
therapist

— Standards for equivalence of diplomas and
training for the issue of a permit

Regulation respecting the standards for equivalence
of diplomas and training for the issue of a
physiotherapist’s permit or a physical rehabilitation
therapist’s permit

WHEREAS, under paragraph ¢ of section 93 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a
professional order must, by regulation, prescribe stan-
dards for equivalence of diplomas issued by educational
establishments situated outside Québec, for the purposes
of issuing a permit or specialist’s certificate, and stan-
dards of equivalence of the training of a person who does
not hold a diploma required for such purposes;

WHEREAS, under paragraph c.1 of section 93 of the
Professional Code, the Bureau must, by regulation, deter-
mine a procedure for recognizing an equivalence, stan-
dards for which are to be established in a regulation
under paragraph c of that section, providing that a deci-
sion must be reviewed by persons other than those who
made it and, for that purpose, provide that the Bureau’s
power to decide an application or review a decision may
be delegated to a committee established under paragraph 2
of section 86.0.1 of the Code;

WHEREAS the Bureau of the Ordre professionnel de la
physiothérapie du Québec made the Regulation respect-
ing the standards for equivalence of diplomas and train-
ing for the issue of a physiotherapist’s permit or a physi-
cal rehabilitation therapist’s permit;

WHEREAS, under section 95 of the Code and subject
to sections 95.1 and 95.2 of the Code, every regulation
made by the Bureau of a professional order under the
Code or an Act constituting a professional order must be
transmitted to the Office des professions du Québec for
examination and submitted, with the recommendation
of the Office, to the Government which may approve it
with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation was published in Part 2 of the Gazette
officielle du Québec of 16 May 2007 with a notice that it
could be submitted to the Government for approval on
the expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Pro-
fessional Code, the Office des professions du Québec
has examined the Regulation and made its recom-
mendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT 1S ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions:

THAT the Regulation respecting the standards for
equivalence of diplomas and training for the issue of a
physiotherapist’s permit or a physical rehabilitation
therapist’s permit, attached to this Order in Council, be
approved.

GERARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif
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