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18. The title of Division VII is replaced by “NAME
OF THE PARTNERSHIP OR JOINT-STOCK COM-
PANY”.

19. Sections 7.01 and 7.02 are replaced by the fol-
lowing:

“7.01. A land surveyor may not carry on professional
activities within a partnership or joint-stock company
under a name that is misleading, deceptive or contrary to
the honour or dignity of the profession or that is a
number name.

7.02. A land surveyor who carries on professional
activities within a partnership or joint-stock company
must take reasonable measures to ensure that any docu-
ment produced by the partnership or joint-stock com-
pany in connection with the professional activities of
land surveyors is identified in the name of a land sur-
veyor.”.

20. Section 7.03 is revoked.

21. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.
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Gouvernement du Québec

O.C. 357-2008, 16 April 2008
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Physiotherapist and physical rehabilitation
therapist
— Standards for equivalence of diplomas and
training for the issue of a permit

Regulation respecting the standards for equivalence
of diplomas and training for the issue of a
physiotherapist’s permit or a physical rehabilitation
therapist’s permit

WHEREAS, under paragraph c of section 93 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a
professional order must, by regulation, prescribe stan-
dards for equivalence of diplomas issued by educational
establishments situated outside Québec, for the purposes
of issuing a permit or specialist’s certificate, and stan-
dards of equivalence of the training of a person who does
not hold a diploma required for such purposes;

WHEREAS, under paragraph c.1 of section 93 of the
Professional Code, the Bureau must, by regulation, deter-
mine a procedure for recognizing an equivalence, stan-
dards for which are to be established in a regulation
under paragraph c of that section, providing that a deci-
sion must be reviewed by persons other than those who
made it and, for that purpose, provide that the Bureau’s
power to decide an application or review a decision may
be delegated to a committee established under paragraph 2
of section 86.0.1 of the Code;

WHEREAS the Bureau of the Ordre professionnel de la
physiothérapie du Québec made the Regulation respect-
ing the standards for equivalence of diplomas and train-
ing for the issue of a physiotherapist’s permit or a physi-
cal rehabilitation therapist’s permit;

WHEREAS, under section 95 of the Code and subject
to sections 95.1 and 95.2 of the Code, every regulation
made by the Bureau of a professional order under the
Code or an Act constituting a professional order must be
transmitted to the Office des professions du Québec for
examination and submitted, with the recommendation
of the Office, to the Government which may approve it
with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation was published in Part 2 of the Gazette
officielle du Québec of 16 May 2007 with a notice that it
could be submitted to the Government for approval on
the expiry of 45 days following that publication;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Pro-
fessional Code, the Office des professions du Québec
has examined the Regulation and made its recom-
mendation;

WHEREAS it is expedient to approve the Regulation
with amendments;

IT IS ORDERED, therefore, on the recommendation of
the Minister responsible for the administration of legis-
lation respecting the professions:

THAT the Regulation respecting the standards for
equivalence of diplomas and training for the issue of a
physiotherapist’s permit or a physical rehabilitation
therapist’s permit, attached to this Order in Council, be
approved.

GÉRARD BIBEAU,
Clerk of the Conseil exécutif

GAGNONDI
O.C. 357-2008, 16 April 2008
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Regulation respecting the standards for
equivalence of diplomas and training for
the issue of a physiotherapist’s permit or
a physical rehabilitation therapist’s
permit
Professional Code
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, pars. c, c.1)

DIVISION I
GENERAL

1. This Regulation applies to every candidate for the
practise of the profession who does not hold a diploma
giving access to the physiotherapist’s permit or physical
rehabilitation therapist’s permit determined by a regula-
tion made under the first paragraph of section 184 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26) and who, for the
purpose of obtaining a permit,  applies to have a diploma
issued by an educational institution outside Québec, or
training received in Québec or outside Québec, recog-
nized as equivalent.

2. In this Regulation,

“diploma equivalence” means recognition by the
Bureau of the Order that a diploma issued by an educa-
tional institution outside Québec certifies that the level
of competence of the diploma holder is equivalent to the
level attained by the holder of a diploma giving access to
the physiotherapist’s permit or physical rehabilitation
therapist’s permit, as the case may be;

“training equivalence” means recognition by the Bu-
reau of the Order that a candidate’s training has enabled
the candidate to attain a level of competence equivalent
to the level attained by the holder of a diploma recog-
nized as giving access to a physiotherapist’s permit or
physical rehabilitation therapist’s permit, as the case
may be.

DIVISION II
DIPLOMA EQUIVALENCE STANDARDS

§1. Diploma giving access to a physiotherapist’s permit

3. The holder of a diploma issued by an educational
institution outside Québec is granted a diploma equiva-
lence if the diploma was obtained upon completion of
university studies comprising a minimum of 105 credits.
A credit represents 15 hours of theory and 30 hours of
practice or 45 hours of clinical training. The credits must
be apportioned as follows:

(1) at least 17 credits in biological sciences;

(2) at least 5 credits in psychosocial sciences and
communication;

(3) at least 45 credits in physiotherapy sciences;

(4) at least 6 credits in administration and research; and

(5) at least 19 credits in clinical professional training.

§2. Diploma giving access to a physical rehabilitation
therapist’s permit

4. The holder of a diploma issued by an educational
institution outside Québec is granted a diploma equiva-
lence if the diploma was obtained upon completion of
college studies comprising a minimum of 2,745 hours of
training, of which 2,085 hours must be apportioned as
follows:

(1) at least 465 hours in biology, physiology and
pathophysiology;

(2) at least 405 hours in technical intervention and
electrotherapy;

(3) at least 300 hours in rehabilitation, apportioned as
follows:

(a) 150 hours in orthopedics and rheumatology;

(b) 60 hours in neurology;

(c) 45 hours in peripheral vascular disorders and res-
piratory disease; and

(d) 45 hours in geriatrics;

(4) at least 120 hours in clinical approach and patient-
practitioner relationship; and

(5) at least 750 hours in clinical training.

5. Despite sections 3 and 4, if the diploma for which
an equivalence application is made was obtained 3 years
or more before the application and, considering the
developments in the profession, the knowledge certified
by the diploma no longer corresponds to the knowledge
currently being taught, the candidate is granted a train-
ing equivalence pursuant to section 6 if the candidate
has attained the level of competence since obtaining the
diploma.
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DIVISION III
TRAINING EQUIVALENCE STANDARDS

6. A candidate is granted a training equivalence if the
candidate demonstrates, to the Bureau’s satisfaction, having
a level of competence equivalent to that acquired by the
holder of a diploma recognized as giving access to a
physiotherapist’s permit or physical rehabilitation
therapist’s permit, as the case may be.

In assessing the training equivalence of a candidate,
the Bureau must take into account the following factors:

(1) total years of education;

(2) diplomas obtained;

(3) the nature, content and quality of courses taken
and marks obtained and the number of credits related
thereto;

(4) training periods and other training activities; and

(5) the nature and length of relevant clinical experi-
ence.

DIVISION IV
EQUIVALENCE RECOGNITION PROCEDURE

7. The secretary of the Order must send a copy of this
Regulation to every person who applies or intends to
apply for a diploma or training equivalence.

8. A candidate who wishes to have an equivalence
recognized must apply in writing and provide the secre-
tary with the following documents required to support
the candidate’s application, together with the applica-
tion examination fees required by paragraph 8 of
section 86.0.1 of the Professional Code:

(1) a certified true copy of all diplomas in support of
the candidate’s application;

(2) a certified true copy of the transcript;

(3) a detailed description of the program of study
taken, including courses, practice and clinical training;

(4) if applicable, a certified true copy of the permit to
practise the profession issued outside Québec or proof of
membership in a professional association outside Québec;

(5) a detailed summary and a document attesting to
the candidate’s relevant work experience; and

(6) a document attesting to the candidate’s participa-
tion in training or upgrading activities since the diploma
was obtained.

9. The candidate must provide a French or English
translation of any document submitted in support of the
candidate’s application and written in a language other
than French or English. The translation must be certified
as true to the original by a member of the Ordre
professionnel des traducteurs, terminologues et interprètes
agréés du Québec or by an authorized consular or diplo-
matic representative.

10. The secretary must send the documents referred
to in section 8 to a committee established by the Bureau
to examine applications for a diploma or training equiva-
lence and make a recommendation to the Bureau.

For the purpose of making an appropriate recommen-
dation, the committee may require the candidate who
applied for a diploma or training equivalence to come to
an interview, to pass an examination or to complete a
training period.

11. After receiving a recommendation, the Bureau
must decide whether to

(1) recognize the candidate’s diploma or training
equivalence;

(2) recognize the candidate’s diploma or training
equivalence in part and inform the candidate that either
one or both of the following conditions must be met for
the equivalence to be granted:

(a) successful completion of training courses;

(b) successful completion of training or upgrading
sessions; or

(3) refuse to recognize the diploma or training equiva-
lence.
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12. The Bureau must inform the candidate of its
decision by mail within 30 days of its decision.

13. A candidate who is informed of the Bureau’s
decision not to recognize the diploma or training equiva-
lence or to recognize the equivalence in part may apply
to the Bureau for a review, provided that the candidate
applies to the secretary in writing within 30 days of
receiving the decision.

14. The Bureau must establish a committee to decide
an application for review. The Bureau is to appoint
members who are not members of the Bureau or of the
committee referred to in section 10.

15. The committee must, before making its deci-
sion, inform the candidate of the date on which the
meeting on the application will be held and of the
candidate’s right to make submissions.

16. A candidate who wishes make submissions in
person at the meeting must notify the secretary at least
15 days before the date scheduled for the meeting.
A candidate who wishes to make written submissions
must send them to the secretary within that period.

The decision of the committee is final and must be
sent to the candidate by registered mail within 30 days
following the date of the decision.

17. This Regulation replaces the Regulation respect-
ing the standards for equivalence of diplomas and train-
ing for the issue of a physiotherapist’s permit, approved
by Order in Council 1257-96 dated 2 October 1996.

The first paragraph of section 5 of the replaced regu-
lation continues to apply to applications for review of
the decisions made by the Bureau less than 30 days
before 15 May 2008.

Sections 14 to 16 of this Regulation apply to the
applications for review referred to in the second para-
graph, and to any application for review in respect of
which the Bureau has not made a decision before 15 May
2008. The applications for review are, however, exam-
ined on the basis of the provisions of the replaced regu-
lation.

18. This Regulation comes into force on the fifteenth
day following the date of its publication in the Gazette
officielle du Québec.

8663

Gouvernement du Québec
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Professional Code
(R.S.Q., c. C-26)

Physical therapists or physical rehabilitation
therapists
— Professional activities that may be engaged in by
persons other than physical therapists or physical
rehabilitation therapists
— Amendments

Regulation to amend the Regulation respecting the
professional activities that may be engaged in by
persons other than physical therapists or physical
rehabilitation therapists

WHEREAS, under paragraph h of section 94 of the
Professional Code (R.S.Q., c. C-26), the Bureau of a
professional order may make a regulation to determine,
among the professional activities that may be engaged in
by members of the order, those that may be engaged in
by the persons or categories of persons indicated in the
regulation, and the terms and conditions on which such
persons may engage in such activities;

WHEREAS section 95 of the Code provides that, sub-
ject to sections 95.1 and 95.2, every regulation made by
the Bureau under the Code or an Act constituting a
professional order must be transmitted to the Office for
examination and be submitted, with the recommenda-
tion of the Office, to the Government which may
approve it with or without amendment;

WHEREAS, in accordance with section 95 of the Code,
the Government approved the Regulation respecting the
professional activities that may be engaged in by per-
sons other than physical therapists or physical rehabili-
tation therapists by Order in Council 803-2005 dated
31 August 2005;

WHEREAS the Bureau of the Ordre de la physiothérapie
du Québec made the Regulation to amend the Regula-
tion respecting the professional activities that may be
engaged in by persons other than physical therapists or
physical rehabilitation therapists;

WHEREAS, in accordance with sections 10 and 11 of
the Regulations Act (R.S.Q., c. R-18.1), a draft of the
Regulation was published in Part 2 of the Gazette
officielle du Québec of 13 June 2007 with a notice that it
could be submitted to the Government for approval on
the expiry of 45 days following that publication;
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